Interview med Caroline topsøe

Det føltes som frihed – fasteforløb

Caroline om fasteforløb, "det føltes som frihed"

Caroline Topsøe har gennemført Balance2Performs intensive fasteforløb. Her deler hun sine oplevelser, både de svære og givende, med dig, som ønsker at opnå sundhed og balance igennem faste og livsstilsændringer.

“Jeg har færre mavesmerter” Sådan siger Caroline Topsøe om en af de effekter, hendes deltagelse i fasteforløbet hos Balance2Perform har haft. Det er ellers ikke, fordi forløbet har været let eller smertefrit at komme igennem. Så meget står klart, da vi taler med Caroline en uge efter, at forløbet er afsluttet.

Caroline fortæller om et meget intenst kursusforløb, som har rykket hende fysisk og psykisk – og påvirket den hverdag, der er fulgt efter. Men har hun opnået alle sine mål med at deltage?

Det vender vi tilbage til.

Farvel til stimulanser

“Det var svært at undvære sukker og alkohol,” fortæller Caroline om afsavnene i de to ugers nedtrapning før selve fasteforløbet hos Balance2Perform.

Det er Robert Petersen, underviser og behandler på Balance2Performs fasteforløb, som giver deltagerne menu- og indkøbsforslag. Så kan de gøre kroppen klar til udrensning og faste i et par uger op til et forløb. Og det er en del af forberedelsen.

Caroline har brugt sukker som stimuli i det daglige. Og alkoholen? Ja, den er et naturligt indslag i den unge kvindes sociale liv med veninder og kæreste. Men ikke i de to uger op til fasteforløbet; her har hun holdt fast i Roberts råd, selvom det har været svært at indføre de nye vaner.

Sund mad er både en del af nedtrapningen før og optrapningen efter
selve Balance2Performs fasteforløb

Forberedelsen har dog ikke kun været svær. Det er allerede under nedtrapningen, at Caroline har haft færre af de mavesmerter, som hun gerne vil mindske eller blive kvit gennem fasteforløbet.

Sult, isolation og frihed

Efter to uger på specialkost holdt Caroline helt op med at spise. Nu var fasten begyndt, og Caroline var rykket til Nordsjælland, hvor fastekurset gennemførtes i isolation fra omverdenen fra onsdag eftermiddag til søndag eftermiddag. 
(fortsættes efter faktaboksen)

Fakta om Balance2Performs fastekursus

Kernen i forløbet udgøres typisk af 5 fastedage, som deltagerne afholder sammen med Robert på et roligt sted midt i naturen.

Før deltagerne mødes, trappes deres spisning ned igennem 2-3 uger. I denne periode følger de så vidt muligt Roberts menuforslag, så de er godt forberedt på fasten.

Under selve fasten drikkes kun vand, med undtagelse af den væske, som indtages i de 3-4 timer, som udrensningen varer (se beskrivelsen ovenfor).

Efter de 5 dages faste tager deltagerne hjem fra den fælles del af forløbet. Men det er muligt at fortsætte fasten i op til fem dage mere med daglige konsultationer med Robert.

Når fasten er ovre, trappes spisningen op igennem 2-3 uger. Nogle vælger dog at gennemføre mere langvarige kostændringer, som for eksempel at spise vegetarisk eller pescetarisk – eller afstå fra alkohol. Og det er ikke tilfældigt. Et fasteforløb er nemlig et godt afsæt for varige livsstilsændringer.

“Det var svært at gå imod sine vaner,” fortæller Caroline, som i de nye omgivelser og uden den daglige madlavning havde god tid til at mærke en spirende følelse af sult.

Men allerede efter første dag skete der en forandring. Caroline gled ind i en rytme, som tillod hende at slippe sulten. Hun gennemgik en udrensning, meridian-drænage, meditation, samtaler og bade- og gåture i naturen – og slap på en måde for at skulle forholde sig til mad.

“Det føltes som frihed,” siger Caroline om situationen, hvor hun var afsondret langt fra byens sociale liv og vaner. Det var et sted uden distraktioner, fortæller hun. Men der var til gengæld masser af plads til erkendelser.

Opløftet, let og glad

Vand er en vigtig del af udrensningen og fasteforløbet (arkivbillede).

“Jeg savnede mad, men følte ikke, at jeg sultede,” forklarer Caroline, som gennemgik en fysisk og psykisk forandring, der skubbede hendes grænser og gjorde hende mere bevidst om sit forhold til mad, og de måder hun har brugt den til at undertrykke følelser i stedet for at bearbejde dem.

Det sværeste for Caroline var udrensningen. Den troede hun ikke, at hun ville klare.

“Man gik fra ingen stimulans til en shitload af den. Jeg kastede op, græd lidt og sked vist også i bukserne,” fortæller hun om en oplevelse, som allerede, efter den første liter vand var drukket, havde gjort hende bange og opgivende.

Men Robert talte hende igennem de næste cirka tre timer, hvor hun drak rødbede- og grøntsagssaft og endnu tre liter vand med olivenolie og salt. Det var også Robert, som hjalp hende igennem kropsterapien og drænagen af hendes meridianer; noget, som gjorde ondt og medførte lidt gråd, fordi hendes krop ikke med det første ville give slip på ubalancerne.

Under fasteforløbet går deltagerne ture og bader om morgenen. Naturen er en vigtig del af forløbet (arkivbillede).

Da udrensningen var ovre, følte Caroline sig opløftet, let og glad. Det sværeste var overstået. Hun havde godt nok en smule kvalme, men mentalt var hun i topform, følte sig rørt og sansede alt i naturen lidt ekstra, fortæller hun om gåturene, der fulgte den hårde proces.

Hvad sker der så nu?

 

Caroline fortsatte sin faste, efter hun var kommet tilbage til byen. Og selvom det var sværere i det velkendte byliv langt fra forløbets rammer, holdt hun fast. 7,5 døgns faste blev det til, men også vaner, som måske er ændret for altid.

“Jeg mediterer om morgenen i stedet for at sidde med telefonen,” siger Caroline, som også følger andre af fasteforløbets anbefalinger: Hun faster først på dagen og spiser kun fra klokken 12 til 20. Desuden har fasteperioden fået alkoholen til at smage mindre godt og også dæmpet lysten til den.

Om Caroline når alle sine mål med fasteforløbet – at opleve færre eller ingen lidelser i forbindelse med sin cyklus – er endnu uvist. Men der er god grund til at håbe. Caroline oplever, at maven er mindre oppustet og smertende end før – og hun føler sig stadig gladere, roligere og mindre spændt en uge efter fasteperiodens afslutning

Er der flere fasteperioder i fremtiden?

Caroline vil stadig bruge heldagsfaste, for eksempel når hun når de tidspunkter i sin cyklus, hvor behovet opstår. For nu kender hun sit forhold til maden, og ved, hvordan både sund mad og faste kan hjælpe hende med at opnå en bedre fysisk og psykisk balance.